Sanne ten Veen is als arbeidsdeskundige aan Provalu verbonden. Zij zorgt dat iedereen binnen zijn eigen vermogen kan werken. Een baan waarin zij iedere dag puurheid en oprechtheid ervaart.
Bij Provalu worden banen gecreëerd voor mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt. Juist daarom is het van groot belang dat er een goede balans wordt gevonden tussen de belastbaarheid van de medewerker en de belasting die het werk met zich mee brengt. De arbeidsdeskundige speelt daar een grote rol in.
Als je Sanne vraagt wat haar werk inhoudt vat zij het in één zin: “Ik bied mensen perspectief. Zo kun je het het beste omschrijven. Het klinkt simpel, maar perspectief is wat mensen op de been houdt als er soms geen verbetering of uitweg lijkt. Als je daar een steentje aan bij kunt dragen heb je een hele mooie baan, toch?”
Veelomvattende rol
De rol van de arbeidsdeskundige is veelomvattend. Zo wordt zij ingeschakeld om antwoord te geven op vragen als: “Zijn de werkzaamheden nog passend? Wat kan iemand (nog) aan? Maar ook: zijn er aanpassingen nodig en welke voorzieningen of hulpmiddelen zijn er nodig?”
Het moment dat de arbeidsdeskundige wordt betrokken bij een medewerker is divers. “Soms stuur je vroegtijdig bij of word ik preventief ingevlogen met de vraag eens mee te kijken met iemand waarbij het niet meer lukt op de werkvloer. Maar ook voer ik onderzoeken uit in het kader van Wet verbetering Poortwachter, rond het eerste ziektejaar.”
Over diagnostisering is Sanne duidelijk. “Ik stel niet vast welke beperkingen iemand heeft, dat doet een arts. Ik kijk wat er mogelijk is op werkgebied. Bijvoorbeeld: een medewerker kan een half uur lopen, moet juist heel veel lopen, of moet zitten. Ik weeg de kenmerkende belasting ten opzichte van de belasting en kijk naar overschrijdingen en of er oplossingen zijn.” De oplossing voor een vraagstuk is soms letterlijk binnen handbereik. “De werkleiders bij Provalu zijn ontzettend inventief. Ze kunnen mogelijkheden zien en niets is daarin vreemd.”
Persoonlijke betrokkenheid dé kern
“Ik voer gesprekken en altijd komt er iets op tafel. Als er privé iets speelt, werkt dat direct door op het werk. De persoonlijke aandacht voor de medewerkers zorgt dat ze vertrouwen in mij hebben en open zijn. Hierdoor kan ik de vinger op de zere plek leggen en oplossingen aandragen. Ondanks dat ik vaak kort bij iemand betrokken ben blijft er verbinding doordat wij elkaar regelmatig bij Provalu tegenkomen. Hierdoor ervaren ze, hopelijk, geen drempel om eens bij mij aan te kloppen. En wat vooral leuk is, is dat ik het resultaat mag zien van mijn werk. De oplossingen, die vaak samen met de inventieve werkleiders, worden bedacht werpen regelmatig hun vruchten af.”
Loonwaardebepalingen
En er is meer. Zo voert Sanne loonwaardebepalingen uit. “Voor mensen die niet het minimum kunnen verdienen vanwege een beperking voer ik loonwaardebepalingen uit. Bij een loonwaardebepaling meet je op 3 punten: werktempo, kwaliteit en netto-werktijd. Hierdoor kun je de juiste verwachtingen creëren rondom een werknemer.
De arbeidsdeskundige denkt ook mee met werkgevers. Zo kan er aanleiding zijn om jobcoaching in te zetten of zijn er andere tips die ervoor kunnen zorgen dat iemand het werk op de best mogelijke manier kan uitvoeren.
Wat Sanne betreft heeft zij de leukste baan binnen Provalu. “De oprechtheid en puurheid van de medewerkers zorgen iedere dag voor een glimlach op mijn gezicht.”
Meer weten over onze arbeidsdeskundige? Neem gerust contact op met Sanne via sanne.ten.veen@provalu.nl.